Doneer ook je statiegeld aan De Voedselbank Dronten, Biddinghuizen & Zeewolde

Voedselbank Dronten mag speciale inzamelbakken voor statiegeld blikjes en flesjes neerzetten bij Supertank in Dronten, Biddinghuizen en Zeewolde. Wat is het probleem: Met de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes was het streven dat 90% hiervan ingeleverd zou worden bij de supermarkten. Dit om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en de grondstoffen van deze blikjes en flesjes weer te kunnen hergebruiken.

De praktijk blijkt echter weerbarstig en dit doel wordt voorlopig nog niet gehaald.

Zou dat komen omdat de blikjes en flesjes vaak onderweg of op straat meegenomen en leeggedronken worden? Weggooien is dan veel makkelijker dan mee naar huis nemen om ze vervolgens bij de supermarkt in te leveren. Mede doordat er slechts € 0,15 cent statiegeld op zit, is er niet echt een financiële prikkel om dit te doen.

Blikjes en flesjes vindt je dan ook nog overal, ook buiten de afvalbakken. Soms zijn er geen afvalbakken of zitten deze al vol. Daar wil de voedselbank Dronten, samen met SuperTank en de gemeente Dronten graag iets aan doen!

De oplossing: De gemeente Dronten heeft op verzoek van de voedselbank speciaal hiervoor op maat gemaakte inzamelbakken gemaakt, Flow Media Dronten ontwierp mooie grote stikkers om er op te plakken en PPP Nederland heeft de stikkers uitgeprint. SuperTank biedt de mogelijkheid om op diverse bemande tankstations in Dronten, Biddinghuizen en Zeewolde speciale inzamelbakken neer te zetten.

Joop de Jager, voorzitter van de voedselbank vertelt: “We zien de afgelopen tijd, als gevolg van stijgende prijzen (o.a. energie en boodschappen) een toename van ons klantenbestand van ca. 50%! Onze voedselbank zorgt dat zo'n 160 gezinnen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant een broodnodig aanvullend voedselpakket krijgen. Dit pakket is voldoende om 2 a 3 dagen van te eten en verlicht zo enigszins de vaste lasten. Elke week is het voor de 100 vrijwilligers van de voedselbank Dronten weer een puzzel om de pakketten gevuld te krijgen. Mede doordat supermarkten zelf steeds meer producten, waarvan de tht-datum in zicht komt, afprijzen en verkopen, blijft er minder over voor de voedselbank. We doen gemiddeld eenmaal per maand de winkelacties bij supermarkten, die ons dankzij de enthousiaste inwoners van Dronten het nodige opleveren. Dit zijn vooral lang houdbare producten. Sommige producten zoals zuivel moeten we bijkopen. Zelf hebben we natuurlijk ook te maken met o.a. gestegen energiekosten en andere noodzakelijke kosten om een voedselbank draaiende te houden”.

De afvalbakken zullen regelmatig worden leeggehaald door vrijwilligers van de voedselbank, waarna de inhoud ingeleverd gaat worden bij de supermarkten en de opbrengst o.a. gebruikt kan worden voor een gezonde aanvulling in de voedselpakketten.